Zupa z czerwonej soczewicy (Rote Linsensuppe)

Gatunek czerwonej soczewicy nie wymaga wcześniejszego namoczenia i bardzo szybko się gotuje. Warto po nią sięgnąć ze względu na jej właściwości odżywcze. Warto wymienić witaminy z grupy B oraz takie minerały, jak żelazo, potas, cynk czy mangan. A niewielka ilość potasu w niej zawarta, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca.

Składniki:

– 1 szklanka czerwonej soczewicy

– 1 mała papryczka chili

– 4 ząbki czosnku

– 2 marchewki

– 1 cebula

– 2 ziemniaki

– nieduży kawałek selera

– około 2 litrów bulionu warzywnego

– przyprawy: słodka mielona czerwona papryka, liść laurowy, ziele angielskie

– niewielka ilość oleju

–  sól, pieprz

Wykonanie:  soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrany seler i ziemniaki kroimy w kostkę, odkładamy. W między czasie papryczkę chili (bez pestek) rozdrabniamy na drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej i wrzucamy ziemniaki, seler oraz marchewkę. Dusimy kilka minut pod  przykryciem. Dorzucamy papryczkę chili, rozdrobniony czosnek, przyprawy i soczewicę. Po chwili całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy na koniec odrobiną soli i pieprzu.

Leave your comment

Your email address will not be published.