Pasta z bakłażana
Składniki:
500 g bakłażana
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g sezamu
łyżka oleju
Bakłażany nakłuć widelcem, ułożyć na ruszcie w piekarniku i piec ok. 30 minut na programie grill. Jeżeli bakłażan jest duży przekrój go na pół. Co jakiś czas należy go przekręcić.
Pozostawić do ostygnięcia, obrać ze skóry i pokroić na kawałki.
Czosnek rozgnieść w moździerzu z solą na gładką masę. Ciągle mieszając dodawać stopniowo oliwę, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do majonezu.
Do naszego ala majonezu;) dodajemy kawałki bakłażana, rozgniatając je na miazgę.
Sezam podgrzać na suchej patelni, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Nie może być zbyt ciemny bo będzie gorzki.
Sezam pulsacyjnie blendujemy z łyżką oleju na gładką jednolitą masę.
Pastę z sezamu łączymy z pastą z bakłażana.
Smacznego !