Zimowa porcja zdrowia

Poniżej kilka pysznych przepisów na zdrowe koktajle warzywno- owocowe.

Koktajl z grejpfrutem i marchewką

Marchew- bogate źródło soli mineralnych i antyoksydantów .

Grejpfrut- bogaty w witaminę C i przyspieszającymi przemianę materii.

Przygotowanie:

-2 grejpfruty, 5 średnich marchwi, szczypta świeżo startego imbiru. Wszystko do sokowirówki

Koktajl z kaszą i mango

pół szklanki ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej

dojrzałe mango

mleko migdałowe

odrobina soku z cytryny

kardamon

Koktajl z awokado + szpinak +cytryna

Awokado- bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego.

Szpinak- cenne źródło żelaza.

Cytryna – właściwości oczyszczające.

Przygotowanie:

-2 garście szpinaku, 1/2 obranego awokado, sok z 1/2 cytryny, szczypta imbiru, 1/2 szklanki przegotowanej wody

Składniki dokładnie zmiksować, w razie konieczności dodać trochę wody niegazowanej.

Koktajl z masłem orzechowym

2 banany

2-3 łyżki masła orzechowego

odrobina syropu klonowego (opcjonalnie)

mleko roślinne (kokosowe, owsiane lub sojowe − może być o smaku waniliowym)

Koktajl z buraka + jabłko + marchewka

KotwicaBurak- wł detoksykacyjne. Obniżają także poziom cholesterolu i pomagają w profilaktyce przeciwnowotworowej. W połączeniu z jabłkiem, poprawiającym przemianę materii i marchewką, znaleźć możemy same zdrowe właściwości.

1 mały burak, 1 średnie jabłko, 1 marchewka, szczypta cynamonu

Buraka, jabłko i marchewkę obrać i pokroić. Zmiksować w sokowirówce i doprawić cynamonem.

Koktajl z selerem naciowym i imbirem polubić powinny się przede wszystkim osoby na diecie odchudzającej ponieważ produkty te wspomagają proces spalania tkanki tłuszczowej. Są więc świetnym dodatkiem w zdrowym koktajlu z jabłkiem i marchwią.

2 marchewki, 6 łodyg selera naciowego, 1/2 jabłka, 5 cm korzenia imbiru

Marchew, imbir i jabłka obrać, seler pokroić. Składniki zmiksować i dolać wody, jeżeli istnieje taka potrzeba.

Koktajl z masłem orzechowym

2 banany

2-3 łyżki masła orzechowego

odrobina syropu klonowego (opcjonalnie)

mleko roślinne (kokosowe, owsiane lub sojowe − może być o smaku waniliowym)

Koktajl na bazie z nerkowców

1/3 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych w mleku roślinnym, najlepiej przez kilka godzin)

banan

duża garść jarmużu

łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego

mleko roślinne lub świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy

odrobina soku z cytryny

Koktajl z kaszą i mango

pół szklanki ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej

dojrzałe mango

mleko migdałowe

odrobina soku z cytryny

kardamon

 

 

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *