Berliner Luft o nucie cytrynowej
Składniki:
– 4 jajka
– 10 łyżeczek cukru pudru
– sok wyciśnięty z dwóch cytryn i skórka otarta z jednej
– 2 łyżki żelatyny
– niecała szklanka śmietanki 30%
– opcjonalnie: kilka łyżek malinowej konfitury
– kilka kropli esencji waniliowej
Wykonanie: jeżeli sami przygotujemy skórkę z cytryn, dobrze zrobić to dzień wcześniej. Wyparzoną skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i pozostawiamy do wyschnięcia. Do wyciśniętego soku w małym rondelku dodajemy żelatynę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy aby przestygło. Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę, a żółtka miksujemy z dodatkiem cukru, wanilii i skórki z cytryny na puszystą masę. Delikatnie łączymy ubitą pianę z białek z masą żółtkową, dolewając stopniowo cytrynową żelatynę. Deserowe szklanki wypełniamy kremem. Przykrywamy każdy z nich folią spożywczą i schładzamy w lodówce na 2 – 3 godziny. Przed podaniem ozdabiamy kleksem ubitej na sztywno śmietanki i obsypujemy owocami.