Dlaczego warto jeść jarmuż?
Dostarcza dużo żelaza, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób, które ograniczają mięso oraz cierpiących na anemię. Dlaczego warto dołączyć go do swojego jadłospisu? Poznajcie kilka powodów.
- Jarmuż nie bez powodu jest nazywany „nową wołowiną”. Wołowina jest jednym z najlepszych źródeł żelaza. Jarmuż zawiera go jednak jeszcze więcej! Z tego powodu powinien być stałym elementem posiłków osób cierpiących na anemię. Jarmuż dodatkowo zawiera dużo witaminy C, która pomaga organizmowi przyswajać żelazo.
- Jest niskokaloryczny. Ma zaledwie 49 kalorii w 100g, w tym zero tłuszczu. Bez obaw możemy zwiększać jego ilość na talerzu.
- Pomaga wzmocnić kości. Jarmuż zawiera wapń niezbędny do budowy mocnych kości oraz zapobiegania osteoporozie. Jarmuż dostarcza także mnóstwo witaminy K, która pomaga we wchłanianiu się wapnia i odpowiada ze krzepliwość krwi.
- Chroni przed rakiem. Zawiera przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Warto również wspomnieć, że dzięki dużej ilości błonnika, który znajdziemy w jarmużu, zmniejsza się ryzyko otyłości i chorób z nią związanych.
- Dba o zdrowe serce. Dzięki zawartości potasu spożywanie jarmużu obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Potas oraz inne pierwiastki pomagają uniknąć chorób układu krążenia.
Najlepiej dla naszego zdrowia jeść jarmuż bez poddawania go obróbce termicznej. Wysoka temperatura ogranicza jego pozytywne właściwości. Jarmuż można bez problemu zamrozić. Łatwo wkomponować go do codziennej diety np. jako element sałatek lub zup. Wspaniale pasuje jako składnik domowych koktajli. Można go łączyć z bananami, truskawkami, pomarańczami. W tym przypadku ograniczeniem jest tylko wyobraźnia i upodobania smakowe. Warto mieć jednak na uwadze, że jarmuż nie jest zalecany osobom mającym problemy z tarczycą i nerkami oraz przyjmującym leki przeciwzakrzepowe.