Dressing do sałatek z nutą imbirową
Jest dość intensywny, zarówno w sowim smaku, jak i w zapachu. Oprócz wyraźnie wyczuwalnego świeżego i słodkiego posmaku, ma wyraźnie wyczuwalną nutę drzewną (to zasługa olejku eterycznego, jakim jest zingiberol). A za składniki żywicowe odpowiada zinferon oraz gingerol.
To dzięki nim czujemy lekko gorzki i jednocześnie palący smak. Usprawnia ciśnienie krwi i wspaniale rozgrzewa cały organizm. Leczy także migreny. Regularnie spożywany zmniejsza ich ilość oraz intensywność. Nie zapominajmy o imbirze podczas przeziębienia i bólu stawów czy mięśni. Kilka kropli olejku imbirowego wmasowanego w bolące miejsca przynosi natychmiastową ulgę. Rozgrzewa i działa przeciwzapalnie.
Składniki:
– ¼ szklanki oliwy i taka sama ilość miodu
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka musztardy dijon i soku z cytryny
– 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
Wykonanie: przeciśnięty czosnek polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy.