Chrupiące różyczki brokułu
Przepis na panierkę możemy zastosować również do kalafiora. Łodygi brokułu i samą wodę po jego ugotowaniu możemy wykorzystać do zupy. Będzie ona bogata w sole mineralne. Aby po ugotowaniu zachował on soczysty zielony kolor i nie stracił swojej chrupkości, gotujmy go krótko we wrzątku bez pokrywki, a następnie wrzućmy do miski z lodowatą wodą (najlepiej z kostkami lodu).
Składniki:
– 1 brokuł
– przyprawy: sól, pieprz, łyżka cukru, szczypta kurkumy, słodkiej papryki, czosnku niedźwiedziego
– składniki na ciasto: 2 jajka, 1 szklanka mąki, ½ szklanki mleka i ½ szklanki wody gazowanej
– olej
– bułka tarta
Wykonanie: brokuł gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez 4-5 minut (nie może być zbytnio rozgotowany). Przygotowujemy ciasto naleśnikowe (z dodatkiem przypraw). Musi mieć konsystencję gęstej śmietany (gdyby było za rzadkie, dosypujemy mąkę). Ugotowany brokuł dzielimy nożyczkami na małe części, które maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu.