Danie jednogarnkowe z makaronem (Eintopf)
Wszystkie składniki oczywiście muszą być świeże i naturalne, a to co tak naprawdę znajdzie się w naszym daniu, zależy tylko od nas. Kiedyś Eintop ratował w biedzie, a teraz uczy nas oszczędności.
Składniki:
– ½ kg fasolki szparagowej
– garstka czerwonej soczewicy
– 2 cebule
– kilka ziemniaków
– 2 litry buliony mięsnego
– kawałek kiełbasy i kilka plastrów boczku
– przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta czerwonej papryki słodkiej
– odrobina oliwy
– dowolny ugotowany makaron
Wykonanie: fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, a obraną cebulę w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie na rozgrzaną oliwę wrzucamy kiełbasę i boczek. Jak się lekko podduszą, wrzucamy cebulę i dolewamy bulion. Dodajemy przyprawy. Teraz czas na dodanie fasolki i ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez 15 – 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Podajemy z porcją makaronu.