Zupa z czerwonej soczewicy (Rote Linsensuppe)

OPIEKA Z SERCEM

Zupa z czerwonej soczewicy (Rote Linsensuppe)

To jedna z moich ulubionych zup. Jest bardzo pożywna, bardzo sycząca i przede wszystkim smaczna. Może stać się zarówno daniem codziennym, tak szybkim do przygotowania, jak i podanym w wyjątkowe święta.

Gatunek czerwonej soczewicy nie wymaga wcześniejszego namoczenia i bardzo szybko się gotuje. Warto po nią sięgnąć ze względu na jej właściwości odżywcze. Warto wymienić witaminy z grupy B oraz takie minerały, jak żelazo, potas, cynk czy mangan. A niewielka ilość potasu w niej zawarta, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca.

Składniki:

- 1 szklanka czerwonej soczewicy

- 1 mała papryczka chili

- 4 ząbki czosnku

- 2 marchewki

- 1 cebula

- 2 ziemniaki

- nieduży kawałek selera

- około 2 litrów bulionu warzywnego

- przyprawy: słodka mielona czerwona papryka, liść laurowy, ziele angielskie

- niewielka ilość oleju

-  sól, pieprz

Wykonanie:  soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrany seler i ziemniaki kroimy w kostkę, odkładamy. W między czasie papryczkę chili (bez pestek) rozdrabniamy na drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej i wrzucamy ziemniaki, seler oraz marchewkę. Dusimy kilka minut pod  przykryciem. Dorzucamy papryczkę chili, rozdrobniony czosnek, przyprawy i soczewicę. Po chwili całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy na koniec odrobiną soli i pieprzu.

autor: Aktivmed24

Aktivmed24 - Opieka z sercem

Copyright © 2018 AKTIVMED24 | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: KK MARKETING&DESIGN | Developed by BRODEX.PL