Zimowa porcja zdrowia
Poniżej kilka pysznych przepisów na zdrowe koktajle warzywno- owocowe.
Koktajl z grejpfrutem i marchewką
Marchew- bogate źródło soli mineralnych i antyoksydantów .
Grejpfrut- bogaty w witaminę C i przyspieszającymi przemianę materii.
Przygotowanie:
-2 grejpfruty, 5 średnich marchwi, szczypta świeżo startego imbiru. Wszystko do sokowirówki
Koktajl z kaszą i mango
pół szklanki ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej
dojrzałe mango
mleko migdałowe
odrobina soku z cytryny
kardamon
Koktajl z awokado + szpinak +cytryna
Awokado- bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego.
Szpinak- cenne źródło żelaza.
Cytryna – właściwości oczyszczające.
Przygotowanie:
-2 garście szpinaku, 1/2 obranego awokado, sok z 1/2 cytryny, szczypta imbiru, 1/2 szklanki przegotowanej wody
Składniki dokładnie zmiksować, w razie konieczności dodać trochę wody niegazowanej.
Koktajl z masłem orzechowym
2 banany
2-3 łyżki masła orzechowego
odrobina syropu klonowego (opcjonalnie)
mleko roślinne (kokosowe, owsiane lub sojowe − może być o smaku waniliowym)
Koktajl z buraka + jabłko + marchewka
KotwicaBurak- wł detoksykacyjne. Obniżają także poziom cholesterolu i pomagają w profilaktyce przeciwnowotworowej. W połączeniu z jabłkiem, poprawiającym przemianę materii i marchewką, znaleźć możemy same zdrowe właściwości.
1 mały burak, 1 średnie jabłko, 1 marchewka, szczypta cynamonu
Buraka, jabłko i marchewkę obrać i pokroić. Zmiksować w sokowirówce i doprawić cynamonem.
Koktajl z selerem naciowym i imbirem polubić powinny się przede wszystkim osoby na diecie odchudzającej ponieważ produkty te wspomagają proces spalania tkanki tłuszczowej. Są więc świetnym dodatkiem w zdrowym koktajlu z jabłkiem i marchwią.
2 marchewki, 6 łodyg selera naciowego, 1/2 jabłka, 5 cm korzenia imbiru
Marchew, imbir i jabłka obrać, seler pokroić. Składniki zmiksować i dolać wody, jeżeli istnieje taka potrzeba.
Koktajl z masłem orzechowym
2 banany
2-3 łyżki masła orzechowego
odrobina syropu klonowego (opcjonalnie)
mleko roślinne (kokosowe, owsiane lub sojowe − może być o smaku waniliowym)
Koktajl na bazie z nerkowców
1/3 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych w mleku roślinnym, najlepiej przez kilka godzin)
banan
duża garść jarmużu
łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
mleko roślinne lub świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
odrobina soku z cytryny
Koktajl z kaszą i mango
pół szklanki ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej
dojrzałe mango
mleko migdałowe
odrobina soku z cytryny
kardamon