Tłusty Czwartek, czyli najpyszniejszy dzień w roku

Podawano wtedy tłuste jadło – mięso oraz pączki z nadzieniem ze słoniny. Miały one być symbolem obfitego lata. Całość popijano winem. Następnie tradycja „tłustego dnia” została przejęta przez chrześcijan. Tłusty Czwartek jest dziś zapowiedzią wielkiego postu i pierwszym przygotowaniem do świąt Wielkiej Nocy.

Jego data jest ruchoma, wypada jednak zawsze w ostatni tydzień karnawału. W Polsce z okazji Tłustego Czwartku, jak co roku, objemy się najróżniejszymi słodkościami – pączkami, faworkami oraz sękaczami.

Jak obchodzimy Tłusty Czwartek w Niemczech?

W Niemczech Tłusty Czwartek obchodzony jest tego samego dnia, co w Polsce. Inna jest jednak jego idea. Weiberfastnacht (tak nasi sąsiedzi nazywają Tłusty Czwartek) to huczny karnawał, podczas którego wszyscy mieszkańcy wychodzą na ulicę, by wziąć udział we wspólnej zabawie.

Na stole królują pączki oraz ciasto drożdżowe, które jest różne w zależności od regionu Niemiec. Sam karnawał trwa aż do Wielkiego Postu.

Idea święta sięga w Niemczech 1824 roku, kiedy to doszło do buntu praczek. Nie zgadzały się one na zabawę wyłącznie mężczyzn. Założyły więc swój komitet i rozpoczęły ucztę. Po dziś dzień kobiety o godzinie 11.11 szturmem wchodzą do miejskich ratuszy, by obciąć urzędnikom krawaty. W zamian dostają symboliczny klucz do bram miasta.

 

Przepis na serowe pyszności

Składniki:

0,5 kg twarogu

4 jajka

2-3 szklanki mąki

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka sody

1 łyżka octu

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Następnie rozgrzać garnuszek z olejem. Porcję ciasta nabrać małą łyżeczką, po czym wrzucić na gorący tłuszcz. Smażyć z obydwu stron aż do uzyskania złotego koloru. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

 

 

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *