Światowy Dzień Pieczenia

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia, jest to idealny dzień dla miłośników wypieków. Nie od dziś wiadomo że ciasta, ciasteczka lub inne wypieki sprawiają że nasz humor staje się o wiele lepszy. A czy wiedzieliście że samo pieczenie jest lekarstwem na stres? Według naukowców z Bostonu proces pieczenia działa na nas odstresowująco i sprawia że zapominamy o nieprzyjemnych sytuacjach, co pozwala nam skupić się wypieku. Oczywiście nie możemy zapomnieć że pieczenie to nie tylko słodkości, są to również mięsa, czy słone wypieki jak na przykład pizza. Dodatkowo wypieki zrobione przez nas są o wiele pyszniejsze niż te kupione w sklepie. Mamy dla was kilka przepisów na wypieki które na pewno zaskoczą waszych domowników

 

Na pierwszy rzut idzie pyszny chlebek bananowy, to ciasto jest tak proste i szybkie do zrobienia, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. Jest to idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych już bananów. Jest puszysty i wilgotny. Czas przygotowania to tylko 15 minut

Czas przygotowania to 15 minut, a czas pieczenia około 60 minut w 170 stopniach na środkowej półce z opcja pieczenia góra/dół. Wystarczy nam do tego średniej wielkości podłużna forma do pieczenia zwana inaczej Keksówka 9/25 cm.

Składniki:

  • 3 duże banany – 1,5 szklanki pulpy (rozgnieciony banan) – 350 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej – 240 g
  • 1/3 kostki masła – około 70 g
  • 0,5 szklanki cukru – około 130 g
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Aby zrobić ciasto bananowe nie potrzebujesz nawet miksera. Potrzeba również odrobinę tłuszczu i bułkę tartą do obsypania od środka foremki przed wyłożeniem do niej ciasta. Jeśli masz ochotę udekorować ciasto bananem, to potrzebujesz jeszcze dodatkowo jednego średniej wielkości banana.

 

Następnym wypiekiem będzie ciasto rabarbarowe które będzie idealne wpasowywało się coraz to cieplejsze dni. potrzebne nam będzie:

  • Składniki:                                                                                                                                         
  • – 200 g masła                                                                                                                            
  • – 200 g cukru pudru                                                                                                                                                         
  • – 4 jajka                                                                                                                                                    
  • – 250 g mąki                                                                                                                                                   
  • – Łyżeczka proszku do pieczenia                                                                                                           
  • Kruszonka:                                                                                                                                          
  • – 150 g mąki                                                                                                                                                                                                   
  •   – 80 g masła                                                                                                                                          
  • – 100 g cukru                                                                                                                                                                    
  • oraz                                                                                                                                                             
  •  – 600 g rabarbaru                                                                                                                                         
  •  – cukier puder do posypania 

Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 – 25 cm wysmarować masłem. Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, zdjąć z patelni, ostudzić. Ciasto: Ubijać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 8 minut. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2 – 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto. Przełożyć je do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

 

Trzecim i ostatnim pomysłem będzie pieczeń

  • Składniki                                                                                                                         
  •  – Karkówka, ok. 70 dag                                                                                                              
  • – Kapusta kiszona, 1 kg                                                                                                             
  • – cebula, 2 szt                                                                                                                                 
  • – przyprawa do karkówki                                                                                                                             
  • – Majeranek, tymianek, sól, pieprz

Karkówkę kroimy na plastry, grubości ok 2 cm. Rozbijamy i doprawiamy sola, pieprzem, przyprawą do karkówki (jeśli nie macie, możecie dodać paprykę słodką, ostrą, czosnek, tymianek, majeranek itp.). Wstawiamy na ok godzinkę do lodówki. W między czasie gotujemy kapustę przez ok 20 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy odciśniętą i posiekaną kapustę. Podsmażamy przez ok 30 minut doprawiając majerankiem, tymiankiem, świeżo zmielonym pieprzem. Jak ktoś lubi można dodać kminek. Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem, wykładamy kolejno kapustę, plastry karkówki, kapustę, karkówkę i na wierzch znów kapustę. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez ok 1,5h w 180 stopniach Podawać z ziemniakami, lub chlebem z masłem.

Koniecznie dajcie nam znać czy próbowaliście któregoś z tych przepisów i czy wam smakowało?