Spätzle, czyli tradycyjne niemieckie kluski kładzione

Może nie zawsze jest zdrowo, ale za to smakowicie i aromatycznie. Dziś proponujemy niewielkie kluski przygotowywane z mąki i jajek, czyli spätzle. Są to klasyczne kluseczki pochodzące ze Szwabii – regionu wchodzącego w skład południowoniemieckich landów: Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii.

Spätzle podawane są z sosami, zapiekane z górskim serem Almkäse, ze skwarkami lub na słodko. Niemcy twierdzą, że stanowią one wspaniały dodatek do obiadu. Jednak smak tej potrawy nie pozwoli nikomu zjeść tak małej porcji, mogącej stanowić zaledwie dodatek. Zachwyceni smakiem zjemy tyle, że na obiad nie starczy już miejsca! Spróbujcie!

PRZYGOTOWANIE

Składniki:

0,5 kg mąki

5 jajek

szklanka mleka

szklanka wody

1/4 łyżeczki soli

W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą wcześniej solimy. Następnie mieszamy składniki, z których powstanie delikatnie lejące się ciasto. Na garnku umieszczamy hebel (specjalna tarka do klusków), po czym wyciskamy ciasto wprost do gotującej się wody.

Gotujemy 5-8 minut, aż kluski wypłyną na wierzch. Wybieramy łyżką druszlakową. Spätzle gotowe. Teraz, w zależności o gustu: podsmażamy je na maśle, zapiekamy z serem, podajemy ze skwarkami, ulubionym sosem lub na słodko.

 

 

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *