Sezonowe warzywa i owoce
Warzywa i owoce w prawdzie możemy kupować przez cały rok, jedynie są bardziej lub mniej dostępne. Ale wybierając się na zakupy w danym miesiącu, z wiedzą jaki jest sezon na konkretny owoc czy warzywo mamy pewność, że to co właśnie kupujemy na stoisku ma w sobie dużo wartości odżywczych i jest po prostu smaczne. Nic nie zastąpi świeżych warzyw i owoców, a do tego są one w tym danym okresie najzwyczajniej tańsze.
Sezonowość w diecie jest ważna, ponieważ wybieramy owoce i warzywa, które naturalnie rosną w danej porze roku, w klimacie naszego kraju. Lokalna truskawka zjedzona w maju ma w sobie więcej witamin i minerałów, niż ta importowana w grudniu. Co za tym idzie, sezonowe warzywa i owoce praktycznie dosłownie trafiają z pola na stoiska, a później do naszej kuchni. Przez co są świeże i odżywcze.
Przed nami jeszcze dwa miesiące lata, a więc sprawdźmy na co zwrócić uwagę przy wyborze warzyw i owoców.
Sierpień:
Warzywa – kalarepa, karczochy, koper włoski, fasola, bakłażan, fasolka szparagowa, kapusta, grzyby kurki, por, cukinia, brokuły.
Owoce – arbuz, śliwki, melon, jeżyny, jagody, maliny, winogrona, czarna porzeczka, nektarynki, poziomki, mirabelki.
Wrzesień:
Warzywa – cykoria, borowiki, dynia, bakłażan, chrzan, jarmuż, dynia, rukola, seler, borowiki, sałata maślana, patisony, fasolka szparagowa, por, marchew, brukselka.
Owoce – jagody, pigwa, jabłka, kiwi, maliny, żurawina, poziomki, figi, winogrona, jeżyny, gruszki, czarny bez, brzoskwinie, śliwki.