Sernik truskawkowy
Składniki
SPÓD I KRUSZONKA
250 g mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g zimnego masła
1 jajko
MASA SEROWA
800 g zmielonego twarogu*
2/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
Warstwa truskawek na serniku
400 g truskawek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder
Przygotowanie
Do miski wysypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kosteczkę zimne masło i jajko. Miksować składniki aż powstanie jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut minimum.
W tym czasie zmiksować zmielony twaróg z cukrem, budyniem (w proszku), cukrem wanilinowym i jajkiem na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić spód, Następnie wyłożyć masę serową, na wierzchu położyć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki wymieszane z mąką ziemniaczaną. Posypać rozdrobnioną resztą ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra dół i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.