Proteza u podopiecznego – co gotować?

Co mogą jeść osoby z protezą zębową?

Aby ułatwić spożywanie posiłków osobom starszym, noszącym ruchome protezy, zaleca się:

– stosowanie płynnej diety oraz spożywanie miękkich pokarmów. Jedzenie przecierów z owoców i warzyw, koktajle owocowe, posiekane gotowane jajka, zupy kremy ze zmiksowanym mięsem sprawią, że dieta będzie pożywna i bogata w witaminy, a jednocześnie proteza nie będzie przeszkadzała seniorowi w przegryzaniu;

picie przestudzonych napojów, aby nie poparzyć jamy ustnej. Niekiedy proteza uniemożliwia prawidłową ocenę temperatury płynu, zatem warto zadbać, aby picie nie było zbyt gorące;

bardzo twarde oraz lepkie pokarmy należą do tych, jakich watro unikać, ponieważ mogą się przykleić do protezy. Wywołuje to większy dyskomfort oraz frustrację. Jeśli jednak osoba zdecyduje się na spożycie takich produktów (a opiekun na ich podanie), zaleca się picie jednocześnie dużej ilości płynów;

proteza nie uniemożliwia jedzenia mięsa, jednak zaleca się jedzenie potraw mięsnych w formie gotowanej lub duszonej. Dodatkowo, aby ułatwić jedzenie, może je drobno posiekać;

jedzenie owoców i warzyw jest wskazane, zaleca się jednak siekanie pokarmów i krojenie warzyw i owoców na drobne, małe plastry.

 

Przydatne wskazówki

Nie należy trzymać płynów w ustach przez dłuższy czas przed połknięciem, ponieważ może to spowodować poluzowanie protezy dolnej. Po założeniu protezy potrawy mogą smakować inaczej niż dotychczas, jednak nie jest to powodem do niepokoju. Po pewnym czasie wszystko powinno wrócić do normy. W pierwszych tygodniach noszenia protezy pomocne mogą być pastylki do ssania, dzięki którym zwiększa się ilość śliny co wpływa na częstsze przełykanie i ułatwia przyzwyczajanie się do protezy.

Korzystanie z protezy ruchomej może wydłużać czas spożycia posiłków, nie powinno to jednak być przyczyną niepokoju. Należy się na to przygotować i zarezerwować seniorowi odpowiednio dużą ilość czasu na posiłek.

 

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *