Kuchnia niemiecka – czym różni się od polskiej?
Dania główne
Niemcy, podobnie jak Polacy, za najpopularniejszy dodatek do mięsa uznają ziemniaki. Kartoffelsalat, czyli ziemniaczana sałatka oraz zupa kartoflana, to podstawowe dania w tym kraju. Co ciekawe, w Niemczech ziemniaki są na tyle popularne, że są serwowane do naleśników czy knedli. Jeśli chodzi o mięsa to najczęściej wybierana jest golonka i sznycel. Poza tym Niemcy jedzą dużo gęsiny, kaczki, wieprzowiny, cielęciny, dziczyzny, a także baraniny i wołowiny, zatem można zauważyć, że niemiecka kuchnia jest przede wszystkim mięsna. Nie należy zapominać o popularnych niemieckich kiełbasach, których jest ponad tysiąc odmian.
Najbardziej popularnymi daniami mięsnymi są:
-
golonka (np. po berlińsku) – pieczona, z chrupiącą skórką, podawana najczęściej z kapustą i ziemniakami, czasem może pojawić się również chleb lub grochowe purée,
-
Sauerbraten – pieczeń wołowa z sosem, podawana m.in. z czerwoną kapustą, kluskami ziemniaczanymi lub szpeclami,
-
Hackbraten – pieczeń z mięsa mielonego i jajka z dodatkiem bułki i czosnku,
-
Currywurst – grillowana wieprzowa kiełbasa (ewentualnie parówka) podawana z sosem pomidorowym i posypana curry, do której podaje się tylko frytki lub bułkę.
Desery
Niemiecki posiłek kończy się deserem, którym są zazwyczaj ciasta, różne rodzaje tortów, a wśród nich tort szwarcwaldzki (Czarny Las). Należy pamiętać o popularnych niemieckich słodkościach z piernika lub marcepanu, które zazwyczaj się pięknie udekorowane lukrem. Kolejnymi flagowymi deserami są ciasta z jabłkami oraz pączki.
Napoje
W Niemczech pije się przede wszystkim piwo. Najpopularniejszy jest Pilzner (Pilsner, niemiecki Pils), choć równie słynny jest pszeniczny Weizenbier. Występuje tam wiele rodzajów polecanych i popularnych piw, m.in. Bock (tzw. koźlak), Alt Bier, Berliner Weisse lub Klosch. Co prawda Niemcy to kraj, który słynie z piwa, jednak należy wspomnieć, że niemieckie wino jest również bardzo dobre, a najsłynniejszy szczep to riesling.
Co na śniadanie, obiad i kolacje?
Śniadanie jest najmniej obfitym posiłkiem. W Niemczech ten pierwszy posiłek zazwyczaj składa się z różnych rodzajów pieczywa (w tym słynnych precli), do tego podaje się dżem lub konfitury. Niektórzy jedzą też ser, kiełbaski, musli lub owsiankę. Do tego pije się najczęściej kawę, rzadziej herbatę. Obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia, najczęściej składa się on z mięsa i warzyw różnie przygotowywanych. Na kolację Niemcy często jedzą pieczywo, ser, wędliny i przede wszystkim kiełbasy.