Domowy majonez- przepis
Zrobienie majonezu wydaję się ,bardzo skomplikowane. Nie prawda!
Będziesz potrzebować blendera z nakładką miksującą, a także naczynie ze zbliżoną średnicą do średnicy nakładki oraz słoik.
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka musztardy
ok. 1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu białego lub czarnego
2-3 łyżki oku z cytryny
0,5 łyżki ciepłej wody
1 szklanka oleju roślinnego najlepiej rzepakowy
opcjonalnie – dodatki smakowe (czosnek lub zioła)
Sposób przygotowania:
Skorupki przez obraniem jajek należy umyć i sparzyć, a następnie wbić do pojemnika surowe jajka. Następnie do jajek należy dodać sól, pieprz, musztardę, sok z cytryny i olej.
Wykonanie:
Włóż końcówkę blendera na samo dno pojemnika słoika i nie podnosić jej, dopóki nie zacznie robić się emulsja. Warto zaczynać od najmniejszych obrotów. Później podnosić końcówkę stopniowo do góry – razem z nią podnosić się będzie także majonez powtórzyć to „góra-dół” kilkakrotnie (2-3-4 razy), tylko nieco szybciej.
Majonez gotowy! Należy przechowywać go w szklanym pojemniku w warunkach chłodniczych (lodówka). Smacznego jajka!