Danie jednogarnkowe z makaronem (Eintopf)

Wszystkie składniki oczywiście muszą być świeże i naturalne, a to co tak naprawdę znajdzie się w naszym daniu, zależy tylko od nas. Kiedyś Eintop ratował w biedzie, a teraz uczy nas oszczędności.

Składniki:

– ½ kg fasolki szparagowej

– garstka czerwonej soczewicy

– 2 cebule

– kilka ziemniaków

– 2 litry buliony mięsnego

– kawałek kiełbasy i kilka plastrów boczku

– przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta czerwonej papryki słodkiej

– odrobina oliwy

– dowolny ugotowany makaron

 

Wykonanie: fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, a obraną cebulę w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie na rozgrzaną oliwę wrzucamy kiełbasę i boczek. Jak się lekko podduszą, wrzucamy cebulę i dolewamy bulion. Dodajemy przyprawy. Teraz czas na dodanie fasolki i ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez 15 – 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Podajemy z porcją makaronu.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *