Czerwony kisiel (Rote Gruetze)

Ten deser popularny jest również w Skandynawii. Na czym polega wyjątkowość tego wydawałoby się zwykłego deseru? Oczywiście zawdzięczamy to  zawartości owoców, które gotujemy z niewielką ilością wody i cukru, po czym zagęszczamy mąką ziemniaczaną w proporcji mniej więcej: 2-3 łyżki na 1 litr.

 

Składniki:
– po ¾ szklanki truskawek, malin, jeżyn, jagód lub porzeczek czerwonych
– około 100 ml wina czerwonego lub soku wiśniowego
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 80 g cukru drobnego
– sok z ½ cytryny i otarta skórka z całej
– 1 laska cynamonu
– 2 szklanki soku z wiśni (nawet jak rezygnujemy z wina)

Wykonanie: połowę porcji wina mieszamy z mąką ziemniaczaną, a pozostałą ilość przelewamy do garnka i łączymy z sokiem z wiśni, cynamonem, cukrem, skórką z cytryny oraz sokiem z cytryny. Gotujemy przez około 5 min. Wyjmujemy cynamon. Połowę wszystkich owoców wsypujemy do garnka i podgotowujemy jeszcze z 2 – 3 minuty. Zdejmujemy z palnika i zagęszczamy winem połączonym z mąką ziemniaczaną – dodajemy stopniowo, używając trzepaczki. Teraz dokładamy pozostałe owoce. Podajemy lekko wystudzony.

Leave your comment

Your email address will not be published.