Kiełbaski curry (Curry Würstchen)
Curry nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy smak, ale również piękny żółty kolor. Kiełbaski z curry to danie uliczne, które spotkać możemy w lokalnych barach szczególnie podczas festynów. Podawane z frytkami lub bułką. Idealna kolacja z kiełbaskami w orientalnym sosie.
Składniki (porcja na 2 osoby):
– 4 – 6 kiełbasek
– 2 duże białe cebule
– 1 szklanka ketchupu
– 1 niecała szklanka wody
– mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów
– 2 łyżki miodu i taka sama ilość octu balsamicznego oraz sosu sojowego ciemnego
– 3 łyżki curry
– szczypta pieprzu cayenne
– odrobina oleju do smażenia
Wykonanie: kiełbaski smażymy na minimalnej ilości oleju na chrupiąco z każdej ze stron. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na tej samej patelni, co wcześniej kiełbasę. Dolewamy koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Po chwili dodajemy ½ szklanki wody. Dusimy na małym ogniu. Teraz czas na dodanie ketchupu, miodu i octu balsamicznego. Po kilku minutach, wlać pozostałą ilość wody i nadal dusić, już pod przykryciem, przez około 10 minut. Doprawiamy curry i pieprzem cayenne. Kiełbasę kroimy w plastry i polewamy przed podaniem sosem. Odrobiną curry można jeszcze oprószyć.