Jak powinna wyglądać dieta u seniora zimą? + przykładowy jadłospis

W okresie zimowym osoby starsze narażone są na wiele niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak np. zmiany temperatur, które sprzyjają rozwojowi wirusów. Seniorzy są często przeziębieni, chorują na grypę. Jak możemy temu zaradzić? – Dieta osób starszych w tym okresie powinna być wzbogacona w takie składniki odżywcze, które wzmocnią ich odporność i dostarczą odpowiednią dawkę energii podczas tych chłodnych, zimowych dni.

Ważne, by jeść regularnie!

Należy pamiętać przede wszystkim o tym, że zalecane jest regularne spożywanie pięciu posiłków dziennie, bogatych w witaminy A i C, które z pewnością pomogą wzmocnić odporność osób starszych. Przygotowując więc menu dla seniorów pamiętajmy o warzywach i owocach bogatych w te witaminy. Witamina A występuje m. in. w papryce czerwonej, pomidorach  i marchwi, witaminę C podamy naszym podopiecznym oferując im np. sok z pomarańczy, czarnej porzeczki, grejpfruta czy malin.

Minerały – by dodać witaminom energii

Należy pamiętać także o minerałach takich jak żelazo, cynk i magnez, które także przyczynią się do zwiększenia odporności osób starszych. Podając posiłki składające się z buraków, szpinaku, czy jajek seniorzy dostaną niezbędną dawkę żelaza. 

Serwując na śniadanie otręby owsiane, na obiad kaszę gryczaną, a na podwieczorek kawałek czekolady z dużą zawartością kakao dostarczymy naszym podopiecznym porcję magnezu. Cynk natomiast możemy zaoferować seniorom podając im pestki słonecznika lub dyni, chleb razowy, żywność pochodzenia zwierzęcego (np.: mięso, jaja, wątroba, ryby), a także cebulę i czosnek.

Zadbajmy o dostarczenie wszystkich składników

Pamiętajmy też, że dieta powinna być zbilansowana. Planujmy posiłki tak, aby osoby starsze spożywały m.in. świeże warzywa i owoce, mięso, ryby, nabiał i kasze. Pamiętajmy o ciepłych posiłkach w te chłodne dni, a także o herbatach, ziołach, które również pomagają wzmocnić odporność. Naszym podopiecznym możemy zaproponować np.: herbatę z sokiem z malin lub cytryną i dodatkiem imbiru, napar z dzikiej róży, pokrzywy, czarnego bzu lub nagietka, które dostępne są  np. w postaci herbat w aptekach. 

Ważnym elementem, który również przyczyni się do wzrostu odporności u osób starszych, poprawy ich kondycji jest codzienna dawka ruchu. Postarajcie się zaoferować waszym podopiecznym np. półgodzinny spacer każdego dnia.

A na koniec obiecany prezent

Śniadanie:

Jedna kromka chleba razowego/ciemnego pełnoziarnistego, plasterek wędliny np. z indyka, jako dodatek do kanapki listek sałaty/papryka, kawa zbożowa lub herbata z cytryna, szklanka wody

Drugie śniadanie:

otręby z jogurtem naturalnym oraz owocami, bakaliami(np. jabko, gruszka, rodzynki), szklanka soku (np. z pomarańczy, czarnej porzeczki)

Obiad:

kasza gryczana lub jaglana, mięso z kurczaka lub indyka (gotowane), surówka z marchwi i selera, sok z malin lub kompot, szklanka wody

Podwieczorek:

budyn waniliowy z kawalkami gorzkiej czekolady/ salatka owocowa 

Kolacja: 

pieczywo pełnoziarniste, twaróg, ogórek, pomidor, szczypiorek, szynka z indyka, kefir do picia/ herbata ziolowa lub z cytryna i imbirem, szklanka wody

 

Oczywiście – jeśli zjecie tak, jak senior, to Wam nie zaszkodzi 🙂

 

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *