mangalsutra gold jewelleries wearing bhabhi sucking penish photos porns hot muscular indian college students white skin boys porn videos brazzers busty blonde amber alena seduces her training instructor hindi porn free very beautiful young little niece and her uncle porn videos

Najbogatszy w substancje lecznicze jest korzeń. Zawiera gorzkie laktony inulinę, a także dużo potasu.
Liście zbiera się wiosną, najlepiej by były jak najmłodsze, bo wtedy zawierają najwięcej witamin i minerałów, korzenie natomiast – późną jesienią (wtedy zawierają najwięcej substancji czynnych).

Pamiętaj jednak, aby mniszek był zbierany z czystych miejsc. Daleko od ulicy, trzeba zbierać go w miejscach, gdzie nie były używane środki chwastobójcze.

Syrop z mniszka jak go wykonać?

Litrowy słój kwiatów mlecza,
2 cytryny,
1 litr wody,
1 kg cukru.

Przygotowanie: kwiaty mlecza zalej w garnku zimną wodą i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Odstaw na dobę w chłodne i ciemne miejsce. Następnie przecedź wywar i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier.
Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż uzyska konsystencję płynnego miodu (ok. 1,5-2 godzin).
Przelej do słoiczków.
Gotowe!

Jakie witaminy i mirkolementy zawiera syrop z mniszka?

Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu,
witamina A, C i D – są konieczne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego,
minerały: potas, magnez, krzem, żelazo – wspomagają pracę układu mózgu, układu pokarmowego i odpornościowego,
garbniki mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę, bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają stany zapalne błon śluzowych,
flawonoidy to cenne antyoksydanty, które opóźniają starzenie i zmniejszają ryzyko chorób serca,
inulina – błonnik, który obniża poziom cukru we krwi, pomaga budować korzystną florę bakteryjną w jelitach, wzmacnia odporność,
triterpeny są naturalnym środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Pomagają obniżyć cholesterol,
kwas krzemowy poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany,
kwas chlorogenowy hamuje wchłanianie cukrów i poprawia przemianę materii. Ma właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne,
asparagina – aminokwas pobudzający procesy myślowe.

Mniszek w kuchni

Płatki kwiatów do sałatek oraz dodatek do kanapek
zielone części do sałatek zbieraj tylko młode liście,
z liści można zrobić zielone pesto,
korzenie po ususzeniu i zmieleniu mogą być wykorzystywane jako zamiennik kawy.

Top