Najbogatszy w substancje lecznicze jest korzeń. Zawiera gorzkie laktony inulinę, a także dużo potasu.
Liście zbiera się wiosną, najlepiej by były jak najmłodsze, bo wtedy zawierają najwięcej witamin i minerałów, korzenie natomiast – późną jesienią (wtedy zawierają najwięcej substancji czynnych).
Pamiętaj jednak, aby mniszek był zbierany z czystych miejsc. Daleko od ulicy, trzeba zbierać go w miejscach, gdzie nie były używane środki chwastobójcze.
Syrop z mniszka jak go wykonać?
Litrowy słój kwiatów mlecza,
2 cytryny,
1 litr wody,
1 kg cukru.
Przygotowanie: kwiaty mlecza zalej w garnku zimną wodą i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Odstaw na dobę w chłodne i ciemne miejsce. Następnie przecedź wywar i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier.
Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż uzyska konsystencję płynnego miodu (ok. 1,5-2 godzin).
Przelej do słoiczków.
Gotowe!
Jakie witaminy i mirkolementy zawiera syrop z mniszka?
Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu,
witamina A, C i D – są konieczne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego,
minerały: potas, magnez, krzem, żelazo – wspomagają pracę układu mózgu, układu pokarmowego i odpornościowego,
garbniki mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę, bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają stany zapalne błon śluzowych,
flawonoidy to cenne antyoksydanty, które opóźniają starzenie i zmniejszają ryzyko chorób serca,
inulina – błonnik, który obniża poziom cukru we krwi, pomaga budować korzystną florę bakteryjną w jelitach, wzmacnia odporność,
triterpeny są naturalnym środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Pomagają obniżyć cholesterol,
kwas krzemowy poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany,
kwas chlorogenowy hamuje wchłanianie cukrów i poprawia przemianę materii. Ma właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne,
asparagina – aminokwas pobudzający procesy myślowe.
Mniszek w kuchni
Płatki kwiatów do sałatek oraz dodatek do kanapek
zielone części do sałatek zbieraj tylko młode liście,
z liści można zrobić zielone pesto,
korzenie po ususzeniu i zmieleniu mogą być wykorzystywane jako zamiennik kawy.