Berliner Luft o nucie cytrynowej

Składniki:

– 4 jajka

– 10 łyżeczek cukru pudru

– sok wyciśnięty z dwóch cytryn i skórka otarta z jednej

– 2 łyżki żelatyny

– niecała szklanka śmietanki 30%

– opcjonalnie: kilka łyżek malinowej konfitury

– kilka kropli esencji waniliowej

 

Wykonanie: jeżeli sami przygotujemy skórkę z cytryn, dobrze zrobić to dzień wcześniej. Wyparzoną skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i pozostawiamy do wyschnięcia. Do wyciśniętego soku w małym rondelku dodajemy żelatynę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy aby przestygło. Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę, a żółtka miksujemy z dodatkiem cukru, wanilii i skórki z cytryny na puszystą masę. Delikatnie łączymy ubitą pianę z białek z masą żółtkową, dolewając stopniowo cytrynową żelatynę. Deserowe szklanki wypełniamy kremem. Przykrywamy każdy z nich folią spożywczą i schładzamy w lodówce na 2 – 3 godziny. Przed podaniem ozdabiamy kleksem ubitej na sztywno śmietanki i obsypujemy owocami.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *