Slow Food- co to jest?

OPIEKA Z SERCEM

Slow Food- co to jest?

Slow food polega na starannym wyborze tego co jemy oraz delektowaniu się jedzeniem. Symbolem ruchu slow food jest ślimak, który jest swojego rodzaju manifestacji przeciw prędkości,szybkiemu jedzeniu. Ten trend zapoczątkowali Włosi już w 1986 roku. Dziś organizacja Slow Food liczy 65 tys członków w 35 krajach.
W Polsce organizacja zaczęła istnieć w 2002 roku

Ideologia:

Jedzenie od dziś ma sprawiać ci przyjemność nie tylko zaspokajać głód.
Żywność w stylu slow food jest to żywność nisko przetworzona, wytwarzana metodami tradycyjnymi z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologii produkcji żywności. Dlatego właśnie organizacja Slow Food wspiera małych wytwórców dobrej żywności. Przemysł spożywczy zgodny z ideą Slow Food nie dopuszcza np. miksowania, ścierania, smażenia, działania wysokim ciśnieniem. Nie stosuje sztucznych dodatków, barwników, aromatów, konserwantów, zamienników, polepszaczy smaku i zapachu. Metody wykorzystywane w technologii slow to tylko tradycyjne wędzenie, duszenie, marynowanie, dojrzewanie, wyciskanie. Wszystkie surowce używane w produkcji muszą być pochodzenia w pełni naturalnego.

Taka żywność ma nie tylko unikatowy smak i zapach, ale też więcej wartości odżywczych. Jest bardzo zbliżona do żywności naturalnej, dzięki czemu jest dobrze przyswajalna przez organizm. Nie działa alergennie nie powoduje zatruć pokarmowych. Takie pożywienie jest po prostu zdrowe i bezpieczne. Zwolennicy Slow Food podkreślają, że żywność powstająca bez silnej interwencji człowieka zachowuje substancje biologicznie czynne, które chronią przed chorobami, wzmacniają siły obronne i odmładzają.

7.01.19, autor: Marta

Aktivmed24 - Opieka z sercem

Copyright © 2018 AKTIVMED24 | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: KK MARKETING&DESIGN | Developed by BRODEX.PL