Klopsy królewieckie (Königsberger Klopse)

OPIEKA Z SERCEM

Klopsy królewieckie (Königsberger Klopse)

Tradycyjna potrawa rodem z Brandenburgii z rejonów dawnego Królewca we Wschodnich Prusach. W oryginale klopsy są zrobione z cielęciny, ale śmiało możemy ją zastąpić mięsem wieprzowo-wołowym. W przepisie tradycyjnym podawane są z sosem śmietankowo-kaparowym.

Składniki:

- ½ kg mięsa mielonego

- 1 czerstwa bułka

- 1 duża cebula

- 1 jajko

- skórka otarta z ½ cytryny

- przyprawy: szczypta majeranku, sól i pieprz

- odrobina oleju do smażenia

- wywar: około 1 litry bulionu mięsnego, 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1 mała cebula pokrojona w kostkę

- opcjonalnie sos: łyżka masła i mąki, opcjonalnie: 100 ml białego wina, 1 łyżka musztardy, kilka łyżek soku z cytryny, szczypta cukru, 1 żółtko, 4 łyżki kaparów, kilka łyżek śmietany 18%

- ćwiartki cytryny/limonki do podania

 

Wykonanie: bułkę moczymy w wodzie. Drobno posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oleju. Mięsko przekładamy do miski i dodajemy dobrze wyciśniętą bułkę. Dodajemy usmażoną cebulę , jajko, skórkę z cytryny i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę i formujemy wilgotnymi dłońmi pulpety. Do garnka wlewamy wszystkie składniki wywaru. Wkładamy pulpety i na małym ogniu dusimy je około 10 minut. Po tym czasie, łyżką cedzakową, wyławiamy nasze pulpety na talerz. Odkładamy na razie. Mniej więcej połowę z bulionu, w którym gotowały się klopsy, odcedzamy przez sitko. Będzie to baza do sosu. W rondelku roztapiamy masło i dosypujemy mąkę. Cały czas mieszamy, najlepiej użyć do tego trzepaczki, jak lekko się całość zasmaży, wlewamy powoli około ¾ szklanki przecedzonego bulionu, cały czas mieszając. Jeżeli zdecydujemy się na wino, teraz jest najlepszy moment na dodanie go. Teraz po kolei: musztarda, kapary i sok z cytryny oraz cukier. Mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wlewamy stopniowo śmietanę, wcześniej zahartowaną z kilkoma łyżkami bulionu. Mieszamy i nadal trzymamy na ogniu przez około 1 minutę. Zdejmujemy z ognia sos i dodajemy do niego żółtko wymieszane z pozostałą ilością wywaru. Mieszamy. Klopsy przed podaniem wkładamy do sosu. Podgrzewamy wszystko przez kilka sekund i podajemy z ćwiartkami limonki lub cytryny.

autor: Aktivmed24

Aktivmed24 - Opieka z sercem

Copyright © 2018 AKTIVMED24 | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: KK MARKETING&DESIGN | Developed by BRODEX.PL