Kiełbaski curry (Curry Würstchen)

OPIEKA Z SERCEM

Kiełbaski curry (Curry Würstchen)

Prosty przepis, ale dodatek curry sprawia, że kiełbasa zyska zupełnie nowy smak. Warto wiedzieć, iż curry posiada w swoim składzie wiele innych przypraw, m.in.: imbir, pieprz czy kurkumę.

Curry nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy smak, ale również piękny żółty kolor. Kiełbaski z curry to danie uliczne, które spotkać możemy w lokalnych barach szczególnie podczas festynów. Podawane z frytkami lub bułką. Idealna kolacja z kiełbaskami w orientalnym sosie.

Składniki (porcja na 2 osoby):

- 4 – 6  kiełbasek

- 2 duże białe cebule

- 1 szklanka ketchupu

- 1 niecała szklanka wody

- mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów

- 2 łyżki miodu i taka sama ilość octu balsamicznego oraz sosu sojowego ciemnego

- 3 łyżki curry

- szczypta pieprzu cayenne

- odrobina oleju do smażenia

Wykonanie: kiełbaski smażymy na minimalnej ilości oleju na chrupiąco z każdej ze stron. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na tej samej patelni, co wcześniej kiełbasę. Dolewamy koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Po chwili dodajemy ½ szklanki wody. Dusimy na małym ogniu. Teraz czas na dodanie ketchupu, miodu i octu balsamicznego. Po kilku minutach, wlać pozostałą ilość wody i nadal dusić, już pod przykryciem, przez około 10 minut. Doprawiamy curry i pieprzem cayenne. Kiełbasę kroimy w plastry i polewamy przed podaniem sosem. Odrobiną curry można jeszcze oprószyć.

autor: Aktivmed24

Aktivmed24 - Opieka z sercem

Copyright © 2018 AKTIVMED24 | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: KK MARKETING&DESIGN | Developed by BRODEX.PL