Dlaczego warto jeść jarmuż?

OPIEKA Z SERCEM

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Od kilku sezonów jarmuż staje się coraz popularniejszym warzywem. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Możemy jeść go w postaci surowej na kanapkach, w sałatkach i surówkach. Jarmuż możemy dodawać też do koktajli. Dostarcza dużo żelaza, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób, które ograniczają mięso oraz cierpiących na anemię. Dlaczego warto dołączyć go do swojego jadłospisu? Poznajcie kilka powodów.

Najlepiej dla naszego zdrowia jeść jarmuż bez poddawania go obróbce termicznej. Wysoka temperatura ogranicza jego pozytywne właściwości. Jarmuż można bez problemu zamrozić. Łatwo wkomponować go do codziennej diety np. jako element sałatek lub zup. Wspaniale pasuje jako składnik domowych koktajli. Można go łączyć z bananami, truskawkami, pomarańczami. W tym przypadku ograniczeniem jest tylko wyobraźnia i upodobania smakowe. Warto mieć jednak na uwadze, że jarmuż nie jest zalecany osobom mającym problemy z tarczycą i nerkami oraz przyjmującym leki przeciwzakrzepowe.

autor: Aktivmed24: Agnieszka Zaliwska

Aktivmed24 - Opieka z sercem

Copyright © 2018 AKTIVMED24 | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: KK MARKETING&DESIGN | Developed by BRODEX.PL