Danie jednogarnkowe z makaronem (Eintopf)

OPIEKA Z SERCEM

Danie jednogarnkowe z makaronem (Eintopf)

To danie jednogarnkowe, które jak żadne inne oddaje szacunek do jedzenia. W tym przepisie nic się nie wyrzuca. To pole do popisu na naszą kreatywność i zasoby lodówki.

Wszystkie składniki oczywiście muszą być świeże i naturalne, a to co tak naprawdę znajdzie się w naszym daniu, zależy tylko od nas. Kiedyś Eintop ratował w biedzie, a teraz uczy nas oszczędności.

Składniki:

- ½ kg fasolki szparagowej

- garstka czerwonej soczewicy

- 2 cebule

- kilka ziemniaków

- 2 litry buliony mięsnego

- kawałek kiełbasy i kilka plastrów boczku

- przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta czerwonej papryki słodkiej

- odrobina oliwy

- dowolny ugotowany makaron

 

Wykonanie: fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, a obraną cebulę w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie na rozgrzaną oliwę wrzucamy kiełbasę i boczek. Jak się lekko podduszą, wrzucamy cebulę i dolewamy bulion. Dodajemy przyprawy. Teraz czas na dodanie fasolki i ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez 15 – 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Podajemy z porcją makaronu. 

autor: Aktivmed24

Aktivmed24 - Opieka z sercem

Copyright © 2018 AKTIVMED24 | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: KK MARKETING&DESIGN | Developed by BRODEX.PL