Chrupiące różyczki brokułu

OPIEKA Z SERCEM

Chrupiące różyczki brokułu

Przepyszna i chrupiąca panierka sprawi, że nawet jak nie przepadamy za tym warzywem, przekonamy się do niego. Brokuł jest odmianą szparagowej kapusty i pochodzi prawdopodobnie z Cypru. Uprawiany był już w czasach starożytnych. W tym wydaniu brokuł idealnie łączy się z jogurtowo-czosnkowym sosem.

Przepis na panierkę możemy zastosować również do kalafiora. Łodygi brokułu i samą wodę po jego ugotowaniu możemy wykorzystać do zupy.  Będzie ona bogata w sole mineralne. Aby po ugotowaniu zachował on soczysty zielony kolor i nie stracił swojej chrupkości, gotujmy go krótko we wrzątku bez pokrywki, a następnie wrzućmy do miski z lodowatą wodą (najlepiej z kostkami lodu).

Składniki:

– 1 brokuł

– przyprawy: sól, pieprz, łyżka cukru, szczypta kurkumy, słodkiej papryki, czosnku niedźwiedziego

– składniki na ciasto: 2 jajka, 1 szklanka mąki,  ½ szklanki mleka i ½ szklanki wody gazowanej

– olej

– bułka tarta

Wykonanie: brokuł gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez 4-5 minut (nie może być zbytnio rozgotowany). Przygotowujemy ciasto naleśnikowe (z dodatkiem przypraw). Musi mieć konsystencję gęstej śmietany (gdyby było za rzadkie, dosypujemy mąkę). Ugotowany brokuł dzielimy nożyczkami na małe części, które  maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony.  Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

autor: Aktivmed24

Aktivmed24 - Opieka z sercem

Copyright © 2018 AKTIVMED24 | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: KK MARKETING&DESIGN | Developed by BRODEX.PL