Berliner Luft o nucie cytrynowej

OPIEKA Z SERCEM

Berliner Luft o nucie cytrynowej

To lekki i puszysty krem przygotowany z żółtka, ubitego białka i żelatyny. „Berlińskie powietrze” – Berliner Luft swoją nazwę zawdzięcza właśnie delikatności tego deseru. Może być podawany na warstwie pokruszonych ciasteczek z dodatkiem sezonowych owoców. Najlepiej komponuje się z malinami i jeżynami.

Składniki:

- 4 jajka

- 10 łyżeczek cukru pudru

- sok wyciśnięty z dwóch cytryn i skórka otarta z jednej

- 2 łyżki żelatyny

- niecała szklanka śmietanki 30%

- opcjonalnie: kilka łyżek malinowej konfitury

- kilka kropli esencji waniliowej

 

Wykonanie: jeżeli sami przygotujemy skórkę z cytryn, dobrze zrobić to dzień wcześniej. Wyparzoną skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i pozostawiamy do wyschnięcia. Do wyciśniętego soku w małym rondelku dodajemy żelatynę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy aby przestygło. Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę, a żółtka miksujemy z dodatkiem cukru, wanilii i skórki z cytryny na puszystą masę. Delikatnie łączymy ubitą pianę z białek z masą żółtkową, dolewając stopniowo cytrynową żelatynę. Deserowe szklanki wypełniamy kremem. Przykrywamy każdy z nich folią spożywczą i schładzamy w lodówce na 2 – 3 godziny. Przed podaniem ozdabiamy kleksem ubitej na sztywno śmietanki i obsypujemy owocami.

autor: Aktivmed24

Aktivmed24 - Opieka z sercem

Copyright © 2018 AKTIVMED24 | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: KK MARKETING&DESIGN | Developed by BRODEX.PL