Artykuły

Warzywa i owoce ? co jeść zimą?

Warzywa i owoce ? co jeść zimą?

Suplementacja witaminami wskazanymi przez lekarza jest dobrym dodatkiem w dbaniu o kondycję i odporność naszego organizmu, jednak oprócz laboratoryjnych składników, warto odżywiać swoje ciało naturalnymi sposobami.

 

Czytaj więcej...

Domowe sposoby leczenia przeziębienia

Domowe sposoby leczenia przeziębienia

 

Silny, mroźny wiatr, deszcz ze śniegiem, temperatury oscylujące w okolicach zera stopni – takie warunki pogodowe z pewnością nie służą budowaniu odporności i ciężko w nich utrzymać nienaganną kondycję zdrowotną. Zanim jednak choroba rozłoży nas na łopatki, warto próbować przeciwstawić się jej, gdy tylko poczujemy pierwsze symptomy przeziębienia. Oto kilka prostych, domowych sposobów na zwalczenie każdego z objawó

Czytaj więcej...

Slow Food- co to jest?

Slow Food- co to jest?

Slow food polega na starannym wyborze tego co jemy oraz delektowaniu się jedzeniem. Symbolem ruchu slow food jest ślimak, który jest swojego rodzaju manifestacji przeciw prędkości,szybkiemu jedzeniu. Ten trend zapoczątkowali Włosi już w 1986 roku. Dziś organizacja Slow Food liczy 65 tys członków w 35 krajach.
W Polsce organizacja zaczęła istnieć w 2002 roku

Czytaj więcej...

Pasta suszone pomidory + czarne oliwki

Pasta suszone pomidory + czarne oliwki
Pasta suszone pomidory + czarne oliwki
Składniki
garść czarnych oliwek bez pestek
4-5 kawałków suszonych pomidorów
2 łyżki pestek z dyni (ew. pestek słonecznika lub dowolnych orzechów)
1 ząbek czosnku
nieduży kawałek twardego żółtego sera
2 łyżki oliwy z oliwek, może być też olej z suszonych pomidorów
2 łyżki soku z cytryny

Czytaj więcej...

Opiekun osoby starszej ? jakie trzeba mieć kwalifikacje?

Opiekun osoby starszej ? jakie trzeba mieć kwalifikacje?

Opiekun osoby starszej – jakie trzeba mieć kwalifikacje?
Europejskie społeczeństwo starzeje się w bardzo szybkim tempie. Wobec postępujących zmian, coraz większą rolę zaczyna odgrywać zawód opiekuna osób starszych. Zapotrzebowanie na tego rodzaju usługi jest widoczne zarówno w Polsce, jak i za granicą. Jakie trzeba mieć kwalifikacje, aby zostać opiekunem osoby starszej?

Czytaj więcej...

Opieka nad seniorem z inkontynencją

Opieka nad seniorem z inkontynencją

Seniorzy to grupa osób, która w szczególnym stopniu potrzebuje naszej pomocy. Schorzenia, jakie towarzyszą starzeniu się, często mają wpływ na komfort funkcjonowania i sprawiają, że zwykłe czynności stają się wyzwaniem.

Decydując się na pracę w roli opiekuna osoby starszej należy liczyć się z jej specyfiką. Jednym z częstych problemów podopiecznych jest inkontynencja. Co kryje się pod tą obco brzmiącą nazwą? I jak możemy pomóc osobie, która zmaga się z taką przypadłością?

Czytaj więcej...

Berliner Luft o nucie cytrynowej

Berliner Luft o nucie cytrynowej

To lekki i puszysty krem przygotowany z żółtka, ubitego białka i żelatyny. „Berlińskie powietrze” – Berliner Luft swoją nazwę zawdzięcza właśnie delikatności tego deseru. Może być podawany na warstwie pokruszonych ciasteczek z dodatkiem sezonowych owoców. Najlepiej komponuje się z malinami i jeżynami.

Czytaj więcej...

Czerwony kisiel (Rote Gruetze)

Czerwony kisiel (Rote Gruetze)

Podstawą są czerwone owoce. Możemy sięgnąć po wiśnie czy truskawki. Owoce leśne też będą dobrym wyborem. I właśnie dodatkiem do nich w oryginalnym przepisie jest dodatek wina czerwonego z przyprawami.  Mogą być również mrożone. Ten deser popularny jest również w Skandynawii. Na czym polega wyjątkowość tego wydawałoby się zwykłego deseru? Oczywiście zawdzięczamy to  zawartości owoców, które gotujemy z niewielką ilością wody i cukru, po czym zagęszczamy mąką ziemniaczaną w proporcji mniej więcej: 2-3 łyżki na 1 litr.

Czytaj więcej...

Danie jednogarnkowe z makaronem (Eintopf)

Danie jednogarnkowe z makaronem (Eintopf)

To danie jednogarnkowe, które jak żadne inne oddaje szacunek do jedzenia. W tym przepisie nic się nie wyrzuca. To pole do popisu na naszą kreatywność i zasoby lodówki. Wszystkie składniki oczywiście muszą być świeże i naturalne, a to co tak naprawdę znajdzie się w naszym daniu, zależy tylko od nas. Kiedyś Eintop ratował w biedzie, a teraz uczy nas oszczędności.

Czytaj więcej...

Kuracja z kurkumy

Kuracja z kurkumy

Na co dzień spotykamy się z kurkumą w postaci zmielonej. Mało kto wie, że to bulwiaste kłącze, przypominające swym wyglądem imbir. Nie róbmy z tej przyprawy zapasów, bowiem dosyć szybko traci swój aromat. Trzymajmy ją najlepiej w szklanym opakowaniu z daleka od słońca. Kurkuma to ważny składnik w egzotycznej kuchni Bliskiego Wschodu. Kuchnia marokańska i indyjska nie istnieje bez niej. Dziko rośnie w Indiach i innych krajach o klimacie tropikalnym.

Czytaj więcej...

Klopsy królewieckie (Königsberger Klopse)

Klopsy królewieckie (Königsberger Klopse)

Tradycyjna potrawa rodem z Brandenburgii z rejonów dawnego Królewca we Wschodnich Prusach. W oryginale klopsy są zrobione z cielęciny, ale śmiało możemy ją zastąpić mięsem wieprzowo-wołowym. W przepisie tradycyjnym podawane są z sosem śmietankowo-kaparowym.

Czytaj więcej...

Zupa z czerwonej soczewicy (Rote Linsensuppe)

Zupa z czerwonej soczewicy (Rote Linsensuppe)

To jedna z moich ulubionych zup. Jest bardzo pożywna, bardzo sycząca i przede wszystkim smaczna. Może stać się zarówno daniem codziennym, tak szybkim do przygotowania, jak i podanym w wyjątkowe święta. Gatunek czerwonej soczewicy nie wymaga wcześniejszego namoczenia i bardzo szybko się gotuje. Warto po nią sięgnąć ze względu na jej właściwości odżywcze. Warto wymienić witaminy z grupy B oraz takie minerały, jak żelazo, potas, cynk czy mangan. A niewielka ilość potasu w niej zawarta, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca.

Czytaj więcej...

Chrupiące różyczki brokułu

Chrupiące różyczki brokułu

Przepyszna i chrupiąca panierka sprawi, że nawet jak nie przepadamy za tym warzywem, przekonamy się do niego. Brokuł jest odmianą szparagowej kapusty i pochodzi prawdopodobnie z Cypru. Uprawiany był już w czasach starożytnych. W tym wydaniu brokuł idealnie łączy się z jogurtowo-czosnkowym sosem. Przepis na panierkę możemy zastosować również do kalafiora. Łodygi brokułu i samą wodę po jego ugotowaniu możemy wykorzystać do zupy.  Będzie ona bogata w sole mineralne. Aby po ugotowaniu zachował on soczysty zielony kolor i nie stracił swojej chrupkości, gotujmy go krótko we wrzątku bez pokrywki, a następnie wrzućmy do miski z lodowatą wodą (najlepiej z kostkami lodu).

Czytaj więcej...

Dressing do sałatek z nutą imbirową

Dressing do sałatek z nutą imbirową

Korzeń imbiru jest jedną z tych roślin, bez których zdecydowana większość świata, nie wyobraża sobie przygotowywania najprostszych dań. A lecznicze właściwości są od wieków stosowane w Azji, gdzie jest skutecznym lekarstwem na przeziębienie. Jest dość intensywny, zarówno w sowim smaku, jak i w zapachu. Oprócz wyraźnie wyczuwalnego świeżego i słodkiego posmaku, ma wyraźnie wyczuwalną nutę drzewną (to zasługa olejku eterycznego, jakim jest zingiberol). A za składniki żywicowe odpowiada zinferon oraz gingerol.

Czytaj więcej...

Kiełbaski curry (Curry Würstchen)

Kiełbaski curry (Curry Würstchen)

Prosty przepis, ale dodatek curry sprawia, że kiełbasa zyska zupełnie nowy smak. Warto wiedzieć, iż curry posiada w swoim składzie wiele innych przypraw, m.in.: imbir, pieprz czy kurkumę. Curry nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy smak, ale również piękny żółty kolor. Kiełbaski z curry to danie uliczne, które spotkać możemy w lokalnych barach szczególnie podczas festynów. Podawane z frytkami lub bułką. Idealna kolacja z kiełbaskami w orientalnym sosie.

Czytaj więcej...

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Od kilku sezonów jarmuż staje się coraz popularniejszym warzywem. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Możemy jeść go w postaci surowej na kanapkach, w sałatkach i surówkach. Jarmuż możemy dodawać też do koktajli. Dostarcza dużo żelaza, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób, które ograniczają mięso oraz cierpiących na anemię. Dlaczego warto dołączyć go do swojego jadłospisu? Poznajcie kilka powodów.

Czytaj więcej...

Jak pomóc podopiecznemu z chorobą Parkinsona?

Jak pomóc podopiecznemu z chorobą Parkinsona?

Choroba Parkinsona objawia się mimowolnym drżeniem kończyn, zachwianiami równowagi, problemami z mówieniem. Objawy powodują, że chorzy potrzebują naszego wsparcia przy nawet najprostszych czynnościach. Odpowiednie żywienie pomaga w leczeniu. Ponad połowa chorych na chorobę Parkinsona traci na wadze. Bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała, ponieważ wpływa ona nie tylko na zdrowie podopiecznego, ale również jego samopoczucie.

Czytaj więcej...

Jak obchodzi się Święta Wielkanocne w Niemczech?

Jak obchodzi się Święta Wielkanocne w Niemczech?

Wielkimi krokami zbliżają się do nas Święta Wielkanocne. Niemieckie tradycje związane ze Świętami różnią się od polskich, a co więcej są obchodzone inaczej w zależności od regionu. Jesteście ciekawi, jak wyglądają Święta Wielkanocne w Niemczech? Przygotowaliśmy dla Was opis najbardziej znanych niemieckich zwyczajów.

Czytaj więcej...

Czarny rynek opieki - zagrożenia i konsekwencje

Czarny rynek opieki - zagrożenia i konsekwencje

Mimo wielu głośnych przypadków, mimo wielu sytuacji zagrażających zdrowiu, a czasem nawet życiu, mimo wielu kampanii ostrzegających – czarny rynek opieki ma się świetnie.

Szacuje się, że w Niemczech pracuje około 300 tys. opiekunek z Europy Wschodniej, z czego jedynie około 20% jest zatrudnionych legalnie.

 

Czytaj więcej...

Doskonała opiekunka seniora

Doskonała opiekunka seniora

Nie każdy może to robić. Każdy zawód, który opiera się na kontakcie z drugim człowiekiem, jest wymagający. A kiedy ta druga osoba wymaga naszej opieki – wtedy zadanie jest szczególnie trudne. Ale wiemy już doświadczenia, że opiekunki doskonałe istnieją. To osoby, które mają szczególny dar.

Czytaj więcej...

Czego jako opiekunka robić nie muszę? Jak odmówić, by nie urazić rodziny?

Czego jako opiekunka robić nie muszę? Jak odmówić, by nie urazić rodziny?

Od opiekunki wymaga się wiele – powinna mieć przynajmniej podstawową wiedzę medyczną (w zależności od schorzenia podopiecznego), być dobrze zorganizowana, empatyczna,wyrozumiała. Powinna być po prostu osobą godną zaufania. Sprawując opiekę nad osobą chorą lub starszą, automatycznie wkracza w krąg rodziny. Zostaje dopuszczona do sfery prywatnej, do której być może niewiele innych osób ma dostęp. W tym zawodzie postawienie sztywnej, nieprzekraczalnej granicy jest bardzo trudne.

Czytaj więcej...

Co może dawać większe szczęście niż zdrowie?

Co może dawać większe szczęście niż zdrowie?

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej działa na ciało i na umysł. Bardzo ważne są słowa zapisane w książce „Przywracać zdrowie żywieniem”.

Czytaj więcej...

Opieka nad seniorami - Co zrobić przed wyjazdem?

Opieka nad seniorami - Co zrobić przed wyjazdem?

Wyjazd do pracy za granicę zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem, dlatego osoby , które szukają zatrudnienia jako opiekunki osób starszych, muszą być odpowiednio przygotowane. Nim zdecydują się na którąś z ofert, powinny upewnić się, czy nie jest to praca "na czarno", która pozostawia kandydata bez opieki prawnej czy zdrowotnej.

Czytaj więcej...

Zdrowe nawyki- Przepisy, porady

Zdrowe nawyki- Przepisy, porady

Na poprawę odporności dr Ewa Dąbrowska zaleca przede wszystkim odstawienie
słodyczy i słodkich produktów czy przetworów. Oczywiście pozwalam sobie na
odstępstwa – w święta, w szczególnych okolicznościach, pozwalam sobie na zjedzenie
kawałka ciasta. Ale jak ono wtedy smakuje! Uważam, że warto na to czekać.

Czytaj więcej...

Zdrowe naywki żywieniowe

Zdrowe naywki żywieniowe

Utkwiły mi w pamięci słowa pani dietetyk, z którą mieliśmy dwa spotkania w czasie
pobytu na Kaszubach. Tłumacząc zasady zdrowego odżywiania, podkreślała: Nie róbcie
rewolucji! Wprowadzajcie zmiany powoli. Róbcie małe kroki. 

Czytaj więcej...

Zdrowa dieta receptą na wiele chorób

Zdrowa dieta receptą na wiele chorób

Serdecznie polecam lekturę książki Ewy Dąbrowskiej pt. „Ciało i ducha ratować
żywieniem”. Pani doktor opisuje wiele przypadków, gdy choroby wyleczyła dietą
warzywno-owocową. Ja napiszę tylko o tych przypadkach, które wyleczyłam u siebie.

Czytaj więcej...

Wywiad z p.Grażynką Opiekunką Aktivmed24

Wywiad z p.Grażynką Opiekunką Aktivmed24

Zachęcamy do przeczytania wywiadu p. Grażynką w którym opisane jest dlaczego zdecydowała się na pracę w charakterze opiekuni, pierwszy wyjazd oraz inne rzeczy związane z pracą w tym zawodzie. 

Czytaj więcej...

Co to jest mechanizm odżywiania wewnętrznego i jak go uruchomić?

Co to jest mechanizm odżywiania wewnętrznego i jak go uruchomić?

Ale rzeczywiście. Kolejnej zimy nie zachorowałam już na grypę. Cierpiałam jeszcze na przewlekłe zapalenie zatok. I to udało się wyleczyć. Ostatnim epizodem zatokowym były dreszcze w czwartym lub piątym dniu choroby. Wtedy wypiłam po prostu gorącą herbatę i od tamtej pory już nigdy nie cierpiałam z powodu zapalenia zatok.

Czytaj więcej...

Kilka kroków do zdrowia - Po co zmieniać nawyki żywieniowe?

Kilka kroków do zdrowia - Po co zmieniać nawyki żywieniowe?

Nadeszło lato. Znalazłam się w Gołubiu, w przepięknym miejscu, w otoczeniu lasów

i jezior, z dala od cywilizacji.

Czytaj więcej...

Kilka kroków do zdrowia - Wstęp

Kilka kroków do zdrowia - Wstęp

Współczesny styl życia nie sprzyja naszemu zdrowiu. Często nadmiar obowiązków sprawia,

że po prostu nie mamy czasu, żeby o nim myśleć. Problem ten dotyka zwłaszcza kobiety,

Czytaj więcej...

Opiekunka- osoba

Opiekunka- osoba

Co to jest misja?

Są pewne zawody, których wykonywanie jest nieodłączne z poczuciem misji. Co to oznacza? Że są szczególnie trudne, że wymagają bardzo wiele poświęcenia, ale też wyjątkowych predyspozycji. Wyrażenie „poczucie misji” w ostatnich latach zyskało negatywne znaczenie. „Poczucie misji” jest przez wielu rozumiane jako swoista naiwność, bycie wykorzystywanym. Być może wiąże się to z faktem, że w Polsce zawody, które z misją są powszechnie kojarzone, zaczęły być po prostu nieopłacalne i pojawił się bardzo duży problem, by w ogóle w takim zawodzie znaleźć pracę.

Czytaj więcej...

Okazywać troskę, nie zastępować rodziny

Okazywać troskę, nie zastępować rodziny

Opieka nad słabym, potrzebującym wsparcia człowiekiem, to zadanie bardzo trudne. Wymaga ono nie tylko zawodowych i fizycznych predyspozycji, lecz również wielkiej wrażliwości. Relacja pomiędzy opiekunem a podopiecznym może dawać dużo radości, ale niesie ryzyko zbyt dużego osobistego zaangażowania. Spędzając wspólnie wiele dni, towarzysząc starszej osobie w trudnych momentach i pomagając w codziennych problemach, wchodzimy niekiedy w rolę bliskiego, członka rodziny. Być może zdarzyło się Wam już poczuć, że niebezpiecznie zbliżacie się do granicy, której profesjonalna opiekunka nie powinna przekraczać.

Czytaj więcej...

Cenne kwalifikacje opiekunki

Cenne kwalifikacje opiekunki

Niezależnie od branży, cenny pracownik to taki, który jak najwięcej umie. „Umie” nie zawsze znaczy to samo, co „wie”. Oglądacie czasami w sieci popularne filmiki pokazujące jak zrobić misternie zapleciony warkocz albo ugotować wykwintną kolację? Po obejrzeniu wiemy, ale co z tego, skoro nadal nie umiemy? Podobnie jest w pracy –  dopiero połączenie wiedzy z umiejętnościami daje nam najlepsze kwalifikacje.

Czytaj więcej...

Bezpieczna praca opiekunki

Bezpieczna praca opiekunki

Zanim zdecydujemy się na pracę za granicą, zastanówmy się, czy nie lepiej wybrać współpracę z firmą opiekuńczą, zamiast podejmować ryzyko pracy na czarno. Na co warto zwracać uwagę, szukając firmy opiekuńczej? Przede wszystkim na jej ofertę.

Czytaj więcej...

Opiekunka osób starszych. Czy wiek ma znaczenie?

Opiekunka osób starszych. Czy wiek ma znaczenie?

Dziś poruszymy kontrowersyjny temat w opiece nad seniorami. Wiemy doskonale, że są firmy opiekuńcze, które niechętnie zatrudniają zarówno opiekunki po 50. roku życia, jak i osoby bardzo młode. Zaliczasz się do jednej albo do drugiej grupy? Nie rozumiesz takiej polityki? Nie trać czasu na rozważania, czy to ma sens, czy też nie. Po prostu wybierz firmę, która nie ma takiego kryterium. – W naszej firmie nie ma ram wiekowych dla personelu – mówi Katarzyna Jezior z Aktivmed24.

Czytaj więcej...

Opiekun na wagę złota

Opiekun na wagę złota

Wszyscy zgadzamy się ze stwierdzeniem, że opieka nad starszymi, chorymi, niepełnosprawnymi wymaga dużej odpowiedzialności i szczególnych kompetencji, w tym wiedzy z zakresu medycyny i fizjoterapii. Niekiedy bywa wyczerpująca fizycznie i psychicznie. Do tej pracy trzeba mieć krzepę, ale przede wszystkim serce. Opiekun to codzienny towarzysz osoby, która z różnych powodów utraciła siły i możliwość zadbania o siebie, co sprawia, że wymaga pomocy. Podejmując tę pracę, należy pamiętać, że przede wszystkim wymaga ona zrozumienia.

Czytaj więcej...

Copyright © 2018 AKTIVMED24 | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: KK MARKETING&DESIGN | Developed by BRODEX.PL